Wprawdzie owocowanie zatorskich truskawek trwa bardzo długo – aż do listopada, jednak przerwa między sezonami trwa kilka miesięcy, co dla amatorów truskawki może być trudne. Dlatego zachęcamy do przygotowania pysznego dżemu na pozostałą część roku – koniecznie z zatorskich truskawek – smak jest zdecydowanie inny niż konfitur z owoców przemysłowych! Poniżej podajemy osobiście wypróbowany przepis – tylko trzeba dżemu zrobić sporo, bo znika w mgnieniu oka!
Składniki:
- 1 kg truskawek deserowych z Zatora
- 40 g soku z cytryny
- 200-250 g cukru (w zależności od preferencji smakowych)
- 10-15 g masła (podbija smak truskawek)
Sposób wykonania:
Usunąć szypułki. Większe owoce polecam przekroić na pół. Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć truskawki, masło, wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Można (ale nie trzeba) lekko rozgnieść owoce tłuczkiem.
Ustawić kuchenkę na średnią moc i zagotować. Następnie zmniejszyć moc i odparowywać do pożądanej konsystencji, mieszając co pół godziny (podgrzewanie zajmie kilka godzin). Można sprawdzić, czy dżem już jest gotowy poprzez wlanie kilku kropel na zmrożony talerzyk – jeśli dżem pokryje się galaretowatą błonką to znaczy, że jest gotowy.
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i odstawić do góry dnem na minimum 30 min. Po tym czasie można jeszcze go pasteryzować 20 min.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.