Wprawdzie mróz niebawem ma zawitać u nas na plantacji, co wiąże się z końcem owocowania i końcem zbiorów, jednak już dziś chcielibyśmy przybliżyć nieco sposób wykonywania pracy przez naszą Załogę.

Co takiego ciekawego może być w zbieraniu truskawek? Między innymi to, że wcale nie trzeba się schylać, żeby ich dosięgnąć 🙂 Praca naszych Zbieraczy wykonywana jest na stojąco ale zacznijmy od początku!

Gdy tylko odpuszczają zimowe mrozy, a wiosna zaczyna nieśmiało zaglądać w nasze strony, przygotowujemy plantację na rozpoczęcie sezonu – sprzątamy, naprawiamy ewentualne szkody, a następnie przygotowujemy rynny i rozciągamy daszki foliowe nad nimi. Następnie układamy na rynnach podłoże, w którym będą rosły sadzonki. Rynny zamontowane są na wysokości rąk, dlatego praca przy nich jest bardzo wygodna. Czekamy, aż pogoda pozwoli na rozpoczęcie sadzenia, a gdy już to nastąpi, każdą roślinę sadzimy ręcznie w przygotowanych dla nich miejscach i podłączamy kapilary nawadniające tak, aby odpowiednia ilość wody i składników odżywczych trafiła do nich. Od tej pory prowadzimy intensywne prace pielęgnacyjne, dbamy o właściwy rozrost, obserwujemy czy nie pojawiają się szkodniki i choroby i… usuwamy pierwsze kwiaty, gdy tylko się pojawią. Służy to wzmocnieniu całej rośliny. Codziennie prowadzimy pomiary parametrów podłoża tak, aby jak najlepiej przygotować pożywkę, która sprawi, że truskawki otrzymają tylko to co niezbędne do ich właściwego rozwoju. Po paru tygodniach od sadzenia pojawiają się pierwsze owoce i rozpoczynają się zbiory.

Każdy Pracownik wyposażony jest w załadowany pojemnikami wózek, którym porusza się między rynnami. Dojrzałe owoce są delikatnie zbierane i umieszczane w opakowaniach, które wybierze Klient, a gdy zapełni się już cały wózek, transportowany jest na stanowisko sortowania, gdzie osoba odpowiedzialna kontroluje jakość truskawek oraz wagę – tak aby spełnić najwyższe wymagania. Po opuszczeniu sortowni owoce są wydawane bezpośrednio Klientowi lub, w przypadku upałów, umieszczane w chłodni.

Po zakończeniu sezonu (najczęściej w listopadzie, gdy nadejdą mrozy), sadzonki są usuwane, a teren całej plantacji sprzątamy, by przygotować ją na kolejny rok.